Onze speerpunten
Het is tijd voor eerlijke belastingen in Ronse. Dat doen we door de stadsbelasting af te schaffen, de afvalfactuur te verlagen en te kiezen voor een goedkopere energiedistributiemaatschappij. De zwaarste lasten leggen we voortaan op de breedste schouders. Hierdoor kunnen we de werkende mensen wat meer ademruimte geven.
Wat wij willen
1. Schaf de Stadsbelasting af
- De Stadsbelasting van 190 euro per gezin is de druppel te veel in deze tijd van koopkrachtcrisis.
- De Stadsbelasting is uniek aan Ronse. Nergens anders betalen ze zoveel.
- De Stadsbelasting is oneerlijk, het houdt geen rekening met de situatie van de mensen.
- Zelfstandigen worden dubbel getroffen.
- We faseren de Stadsbelasting uit gedurende de volgende bestuursperiode.
- Ter compensatie besparen we op de politiek en prestigeprojecten. Aan de grote bedrijven vragen we een eerlijke bijdrage.
Meer achtergrondinformatie
Met de ‘Algemene Gemeentelijke Heffing’, beter gekend als de ‘Stadsbelasting’ heft Stad Ronse een taks van 190 per deurbel. Of je nu alleenstaande bent, of samenwoont, kinderen hebt of niet, werkt of gepensioneerd bent, het maakt geen verschil. Iedereen wordt dezelfde vlaktaks opgelegd. En zelfstandigen moeten zelfs twee keer betalen, goed voor niet minder dan 375 euro extra.
Doordat iedereen hetzelfde moet betalen, is de Stadsbelasting bijzonder oneerlijk. Want wie minder geld heeft, voelt die 190 euro nog harder dan wie comfortabeler leeft. Het is voor veel mensen dan ook onbetaalbaar, zeker op een moment waarop de koopkracht van de werkende mensen al zo onder druk staat.
De traditionele partijen stellen de Stadsbelasting graag voor alsof het vanzelfsprekend is. Maar deze taks bestaat niet in Kluisbergen, Maarkedal of onze Waalse buurgemeenten. Ook een stad als Gent int geen stadsbelasting. In Oudenaarde bestaat het wel, maar daar bedraagt het 75 euro.
Enkel de PVDA wil deze taks afschaffen. CD&V, Vooruit hebben het in 2003 ingevoerd en blijven sindsdien trouw aan hun creatie. Ook N-VA en Groen, die in 2014 mee de taks verhoogden tot 190 euro, zijn voorstander. Het Vlaams Belang had geen bezwaren en ook het nieuwe Plan 9600 wil het behouden.
Met de PVDA pleiten wij voor een eerlijke taksshift. Dat deden we ook in het bestuur in Zelzate. We schaffen de stadsbelasting af. Dat gaat in totaal over 2,5 miljoen euro per jaar. Om dat te compenseren besparen we op de politiek en haar prestigeprojecten: we schaffen een schepenpost af en annuleren de bouw van het nieuwe stadhuis. Tegelijk zorgen we voor nieuwe inkomsten. We vragen aan de grote bedrijven om terug een eerlijke bijdrage te doen met een belasting op grondoppervlakte. De rest vullen we aan met een eerlijke personenbelasting die rekening houdt met de financiële situatie van de mensen.
Lees onze standpunten over koopkracht en eerlijke belastingen.
2. Het kan met een schepen minder
- Het afgelopen jaar had Ronse een schepen zonder bevoegdheden, het bewijs dat het met een schepen minder kan.
- Een schepenambt kost de stad 450.000 euro per bestuursperiode, ofwel 75.000 euro per jaar.
- We besparen op de politiek, in plaats van op de mensen.
Meer achtergrondinformatie
Toen schepen Aaron Demeulemeester uit de N-VA stapte, verloor hij meteen ook al zijn bevoegdheden. Maar de kosten verbonden aan een schepenambt liepen gewoon door. Het gaat over 450.000 euro per bestuursperiode, ofwel 75.000 euro per jaar.
Sindsdien pleit de PVDA voor de afschaffing van een schepenambt. De situatie van het laatste jaar bewijst dat Ronse met 5 in plaats van 6 schepenen bestuurd kan worden.
Het is aan de politiek om een duidelijk signaal te geven dat ze bereid zijn om op zichzelf te besparen. Keer op keer wordt van de werkende mensen inleveringen gevraagd. Duur betaalde beroepspolitici verkondigen dat de mensen boven hun stand leven. Maar wanneer het over hun eigen centen en privileges gaat, is er steeds geld genoeg.
De PVDA doet op een andere manier aan politiek. Onze lokale mandatarissen zetten zich in voor de inwoners van hun stad, niet voor hun eigen portefeuille. Wij zijn bereid die toewijding door te trekken naar het stadsbestuur: voor de mensen, niet het geld noch de postjes.
Nu dat schepen zonder bevoegdheden Demeulemeester vandaag zelf ook pleit voor de afschaffing van een schepenambt, blijven er geen tegenargumenten meer over.
3. Ronse apartheidsvrij
- Ronse kan een duidelijk signaal van Solidariteit met het Palestijnse volk geven door zichzelf ‘apartheidsvrij’ te verklaren.
- Ronse verbindt zich er toe nooit samen te werken met Israelische bedrijven of overheidsinstellingen die rechtstreeks betrokken zijn bij de bezetting, kolonisatie en apartheid in Palestina.
Meer achtergrondinformatie
Al een jaar woedt er een genocide in Palestina. En al decennia ondergaat het Palestijnse volk bezetting, kolonistatie en apartheid. Nog te vaak onderhouden Westerse overheden en stadsbesturen banden met Israelische bedrijven of overheidsinstellingen. Denk maar aan de Antwerpse politie die op stage ging in Israël om te leren hoe de Israëlische strijdkrachten geweld inzetten tegen de Palestijnen in de straten. Of hetzelfde Antwerpse stadsbestuur dat militair materiaal koopt van Israëlische bedrijven dat haar wapens uittest op Palestijnen. Maar het gaat niet enkel over samenwerking tussen ordediensten. De samenwerking kan ook economisch zijn, zoals het Gentse stadsbestuur dat op handelsmissie ging naar Israël.
De PVDA vraagt dat Ronse zich apartheidsvrij verklaart. We verbinden ons ertoe nooit samen te werken met Israëlische bedrijven of overheidsinstellingen die rechtstreeks betrokken zijn bij de bezetting, kolonisatie en apartheid in Palestina. Zo volgen we het voorbeeld van andere steden en gemeenten als Zelzate, Luik, Oslo en Barcelona.
Lees onze standpunten over internationale solidariteit in Ronse.
4. Meer plek voor de jeugd
- Jeugdhuis ‘New gen’ krijgt ruimere openingsuren en -dagen
- Geen GAS-boetes meer voor -16 jarigen
- Jeugdverenigingen aan eigen accommodatie helpen
- Sport- en Speelplekken in elke woonwijk voorzien
- Speelpleinwerking Pagadders uitbreiden en versterken
- Starten een Stadsboerderij
Meer achtergrondinformatie
De stad Ronse is een jonge stad met een ouderwets beleid. Jongeren en kinderen hebben letterlijk te weinig plaats in onze stad. Er zijn te weinig speelpleintjes, sportpleintjes en geschikte groene ruimtes voor jonge gezinnen. Nochtans sport en spel zijn heel erg belangrijk in de ontwikkeling van elk kind.
Sinds kort is er opnieuw een jeugdhuis in Ronse ‘New gen’. Momenteel heeft die jeugdvereniging slechts toelating om één avond per week open te gaan. De vrijdag van 16u tot 23u. De PVDA wil de jeugd alle kansen geven en hen letterlijk meer tijd geven om zich te amuseren. We verruimen hun openingsuren en -dagen en ondersteunen hun werking waar nodig.
Onze stad telt vele jeugdbewegingen. Die draaien op vrijwilligers. De dagelijkse inzet van jongeren, ouders en sympathisanten zorgen voor de sociale cohesie in onze stad. Vele jeugdbewegingen kampen wel met hetzelfde probleem: een gebrek aan moderne infrastructuur.
Verschillende jeugd- en sportbewegingen zijn al meermaals verhuisd binnen onze stadsgrenzen. Zij moeten steeds op zoek naar een veilige 'opvangplaats' met voldoende ruimte en een lage huurprijs. Hierdoor zitten onze jongeren vaak in onveilige gebouwen gehuisvest. Dat kunnen we niet accepteren.
De PVDA wil daarom een infrastructuurtoelage ‘neen euro is neen euro’ uitwerken voor kleine en grote werken ten voordele van jeugdbewegingen en culturele organisaties die werken met jongeren en kinderen. Die toelage moet de betrokken verenigingen de kans bieden zelf in te staan voor hun eigen lokalen en terreinen. Concreet bieden we voor elke eigen euro inbreng een euro toelage bovenop het investeringsbedrag.
Op die manier geven we perspectief aan jeugdverenigingen in Ronse om eigenaar te worden van hun eigen lokalen en daar dus ook inkomsten uit te halen door verhuur als kampplaats.
Zo zal Ronse zich nog meer op de kaart zetten als kampplaats. Kampplaatsen zijn een motor voor het toerisme en de lokale handelaren. Ronse is een uiterst geschikte kampplaats midden in de Vlaamse Ardennen en langs de taalgrens.
Zonder het verplichte advies van de jeugdraad af te wachten verlaagde het vorige stadsbestuur de leeftijd waarop je een Gemeentelijke Administratieve Sanctie kan krijgen naar 14 jaar. Als 14-jarige riskeer je vandaag in Ronse een boete tot €175 voor bijvoorbeeld geluidsoverlast.
We geloven meer in de kracht van de jeugd dan die van boetes. Daarom wil PVDA Ronse de minimumleeftijd voor GAS-boetes terug verhogen naar 16 jaar. Door enkel te focussen op het storende gedrag en de sanctionering ervan en niet te focussen op de onderliggende redenen, doe je niks aan het probleem zelf. Wij geloven daarom net als het kinderrechtencommissariaat eerder in dialoog en preventie. Als jongeren echt hun boekje te buiten gaan, is er het jeugddelinquentierecht.
5. Gratis menstruatieproducten
- Stad Ronse biedt in alle publieke gebouwen gratis menstruatieproducten aan. Denk aan het Stadhuis, de bibliotheek of het zwembad.
- We werken samen met alle scholen in Ronse om gratis menstruatieproducten aan te bieden.
Meer achtergrondinformatie
1 meisje op de 8 in Vlaanderen kan zich geen menstruatieproducten veroorloven. Maandelijks bezorgt hen dat stress en schaamte. Sommige meisjes behelpen zich met een washandje, gevouwen toiletpapier, watten, een dubbele onderbroek of zelfs sokken. Op die manier is het onmogelijk om geconcentreerd les te volgen.
Het is ook een kwestie van volksgezondheid. Wie niet het juiste materiaal gebruikt riskeert infecties en ziektes. Je hebt tieners die de pil doornemen - die gratis is - of elke maand thuisblijven. 15% van de meisjes die opgroeien in kansarmoede spijbelt er zelfs één of meer dagen door. PVDA Ronse wil komaf maken met het taboe rond menstruatiearmoede en actie ondernemen.
De PVDA wil dat er in alle Ronsische lagere en middelbare scholen en openbare gebouwen zoals zwembad, bibliotheek, jeugdhuis, cultureel centrum, fuifzalen en sportcomplex 't Rosco gratis menstruatiemateriaal ter beschikking wordt gesteld. Menstruatieproducten zijn net als toiletpapier een basisbehoefte. We betalen toch ook niet voor toiletpapier of toiletdoekjes na gebruik?
Dat het perfect mogelijk is bewijst de gemeente Zelzate. Daar zijn alle toiletten in de scholen en openbare gebouwen voorzien van kastjes waarin verschillend menstruatiemateriaal ter beschikking is gesteld. Zo een project heeft Ronse ook nodig willen we menstruatiearmoede hier ook aanpakken. Geen meisje mag zich nog schamen, menstrueren is normaal en moet bespreekbaar gemaakt worden.