Ronse internationaal
Ronse is een multiculturele stad, met een enorme rijkheid aan diversiteit. Je hoort er nu naast het Nederlands en het Frans al tal van andere talen vanover de hele wereld. Ronse heeft al veel internationale inwoners, maar is nog geen internationale stad. Daar willen we verandering in brengen. Ronse kan haar steentje bijdragen op internationaal vlak door zichzelf apartheidsvrij te verklaren, op te komen voor de vrede en banden aan te halen met andere steden over heel de wereld.
Wat wij willen
1. Ronse apartheidsvrij
- Ronse kan een duidelijk signaal brengen van solidariteit met het Palestijnse volk door zichzelf apartheidsvrij te verklaren.
- Ronse verbind zich er hiermee toe nooit samen te werken met Israelische bedrijven of overheidsinstellingen die rechtstreeks betrokken zijn bij de bezetting, kolonisatie en apartheid in Palestina.
Meer achtergrondinformatie
Al een jaar woedt er een genocide in Palestina. En al decennia ondergaat het Palestijnse volk bezetting, kolonistatie en apartheid. Nog te vaak onderhouden Westerse overheden en stadsbesturen banden met Israelische bedrijven of overheidsinstellingen. Denk maar aan de Antwerpse politie die op stage ging in Israël om te leren van Israëlische strijdkrachten hoe zij geweld inzetten tegen de Palestijnen in de straten. Of hetzelfde Antwerpse stadsbestuur dat militair materiaal koopt van Israëlische bedrijven dat haar wapens uittest op Palestijnen. Maar het gaat niet enkel over samenwerking tussen ordediensten. De samenwerking kan ook economisch zijn, zoals het Gentse stadsbestuur dat op handelsmissie ging naar Israël.
De PVDA vraagt dat Ronse zich apartheidsvrij verklaart. We verbinden ons ertoe nooit samen te werken met Israëlische bedrijven of overheidsinstellingen die rechtstreeks betrokken zijn bij de bezetting, kolonisatie en apartheid in Palestina. Zo volgen we het voorbeeld van andere steden en gemeenten als Zelzate, Luik, Oslo en Barcelona.
2. Een signaal voor de vrede
- Op 21 september, de Internationale Dag voor de Vrede, hijst Stad Ronse een vredesvlag en herdenkt het de slachtoffers van gewapende conflicten wereldwijd.
Meer achtergrondinformatie
We voeren een actieve vredespolitiek en dragen die ook uit door jaarlijks actief deel te nemen aan de Internationale Dag voor de Vrede. Die dag staat in het teken van alle slachtoffers van gewapende conflicten wereldwijd en organiseren hieromtrent activiteiten. Dat kan een bijeenkomst zijn, een concert, een lezing, een wake, ... we betrekken de scholen en het middenveld bij de organisatie ervan.
3. Ronse kent geen grenzen
- Huidige banden met onze zustersteden uitdiepen
- Nieuwe internationale samenwerkingsakkoorden afsluiten
Meer achtergrondinformatie
Ronse is een multiculturele stad in Vlaanderen, België. We zijn meer en meer een kruispunt van culturen en talen. In Ronse hoor je niet alleen Nederlands en Frans. Je hoort er nu ook Spaans, Engels, Pools, Hongaars, Portugees en tal van andere talen. We zijn al een stad met veel internationale inwoners maar nog geen internationale stad.
De stad Ronse onderhoudt momenteel vriendschappelijke banden met vijf verschillende zustersteden. Dit verband wordt ook wel jumelage genoemd. De vijf steden zijn: Kleve (Duitsland), Jablonec Nad Nisou (Tsjechië), Sandwich (Engeland), M'Saken (Tunesië) en Saint-Valery sur Somme (Frankrijk).
PVDA Ronse wil die internationale banden verdiepen via geregelde contacten. Niet louter door politici maar door onze inwoners, scholen en verenigingen meer in contact te brengen. We gaan ook op zoek naar nieuwe internationale partnerschappen bv in Marokko, Palestina of Congo.