Meer plaats voor de jeugd
De stad Ronse is een jonge stad maar met een ouderwets beleid. Jongeren en kinderen hebben letterlijk te weinig plaats in onze stad. Er zijn te weinig speelpleintjes, sportpleintjes en geschikte groene ruimtes voor jonge gezinnen. Nochtans zijn sport en spel heel erg belangrijk in de ontwikkeling van elk kind.
Wat wij willen
1. Jeugdhuis
- Volwaardig jeugdhuiswerking uitbouwen met ruimere openingstijden.
Meer achtergrondinformatie
Sinds kort is er opnieuw een jeugdhuis in Ronse ‘New gen’. Momenteel heeft die jeugdvereniging slechts toelating om één avond per week open te gaan. De vrijdag van 16u tot 23u. De PVDA wil de jeugd alle kansen geven en hen letterlijk meer tijd geven om zich te amuseren. We verruimen hun openingsuren en -dagen en ondersteunen hun werking waar nodig.
2. Investeren in jeugdbewegingen
- We helpen onze jeugd- en sportclubs met het verwerven van hun eigen lokalen en/of terreinen via een infrastructuurtoelage.
Meer achtergrondinformatie
Onze stad telt vele jeugdbewegingen. Die draaien op vrijwilligers. De dagelijkse inzet van jongeren, ouders en sympathisanten zorgen voor de sociale cohesie in onze stad. Vele jeugdbewegingen kampen wel met hetzelfde probleem: een gebrek aan moderne infrastructuur.
Verschillende jeugd- en sportbewegingen zijn al meermaals verhuisd binnen onze stadsgrenzen. Zij moeten steeds op zoek naar een veilige 'opvangplaats' met voldoende ruimte en een lage huurprijs. Hierdoor zitten onze jongeren vaak in onveilige gebouwen gehuisvest. Dat kunnen we niet accepteren.
De PVDA wil daarom een infrastructuurtoelage ‘neen euro is neen euro’ invoeren voor kleine en grote werken ten voordele van jeugdbewegingen en culturele organisaties die werken met jongeren en kinderen. Die toelage moet de betrokken verenigingen de kans bieden zelf in te staan voor hun eigen lokalen en terreinen. Concreet bieden we voor elke eigen euro inbreng een euro toelage bovenop het investeringsbedrag.
Op die manier geven we perspectief aan jeugdverenigingen in Ronse om eigenaar te worden van hun eigen lokalen en daar dus ook inkomsten uit te halen door verhuur als kampplaats.
Zo zal Ronse zich nog meer op de kaart zetten als kampplaats. Kampplaatsen zijn een motor voor het toerisme en de lokale handelaren. Ronse is een uiterst geschikte kampplaats midden in de Vlaamse Ardennen en langs de taalgrens.
3. Geen GAS-Boetes meer voor -16 jarigen
- Minimumleeftijd voor GAS-boetes verhogen naar 16 jaar.
Meer achtergrondinformatie
Zonder het verplichte advies van de jeugdraad af te wachten verlaagde het vorige stadsbestuur de leeftijd waarop je een Gemeentelijke Administratieve Sanctie kan krijgen naar 14 jaar. Als 14-jarige riskeer je vandaag in Ronse een boete tot €175 voor bijvoorbeeld geluidsoverlast.
We geloven meer in de kracht van de jeugd dan die van boetes. Daarom wil PVDA Ronse de minimumleeftijd voor GAS-boetes terug verhogen naar 16 jaar. Door enkel te focussen op het storende gedrag en de sanctionering ervan en niet te focussen op de onderliggende redenen, doe je niks aan het probleem zelf. Wij geloven daarom net als het kinderrechtencommissariaat eerder in dialoog en preventie. Als jongeren echt hun boekje te buiten gaan, is er het jeugddelinquentierecht.
4. Sport- en speelplekken in de stad
- Sport- en speelplekken voor alle inwoners van het centrum binnen een straal van 200 meter.
- ‘Pleinpatrons’ aanstellen die de cohesie tussen de buurt en de pleingebruikers moet verbeteren.
Meer achtergrondinformatie
De PVDA wil een sport- en speelplek voor alle inwoners van het centrum binnen een straal van 200 meter. Dat kan perfect door de openbare ruimte die er is goed in te richten en ter beschikking te stellen van de inwoners. Denk hierbij aan leegstaande bouwgronden en sierparken maar ook aan scholen die hun buitenruimte kunnen openstellen buiten schooltijd.
We zorgen voor een diversiteit in het speelaanbod op maat voor alle inwoners. We rusten minstens één speelpleintje uit met speeltuigen geschikt voor kinderen met een beperking. Die bestaan zelfs voor mensen in een rolstoel.
Waar wij naartoe willen is meer toegankelijke, kleinschalige, openbare infrastructuur zodat we ontmoetingsplekken ontwikkelen voor jongeren in de eigen buurt. Dat kan een voetbalveldje zijn, een klimmuur, een boomhut, een waterspeelplein, een korfbalpaal, een beachvolleybalterrein, een pentanquebaan, schaakborden, ...
Die pleintjes laten we beheren door 'Pleinpatrons'. Dat zijn lokale jongeren tussen de 18 en 25 jaar die zich inzetten om de sociale cohesie, toegankelijkheid en veiligheid op en rond de pleinen te vergroten. Ze organiseren verschillende activiteiten met aandacht voor diversiteit naar leeftijd, taal en geslacht toe.
De ‘Pleinpatrons’ zijn ook de contactpersoon voor de buurt en bemiddelen bij conflicten maar zijn geen bewakers noch politieagenten. De Pleinpatrons worden opgeleid, vergoed, begeleid en geëvalueerd.
5. Speelpleinwerking uitbreiden
- De hele zomer voorzien van Speelpleinwerking ipv 4 weken nu.
- De monitoren van speelpleinwerking ‘Pagadders’ een loon uitbetalen in plaats van een vrijwilligersvergoeding vandaag.
Meer achtergrondinformatie
Op de stedelijke Speelpleinwerking ‘Pagadders’ kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar terecht voor een dag boordevol leuke activiteiten onder de begeleiding van gebrevetteerde animatoren. Er is speelpleinwerking tijdens de krokusvakantie, de paasvakantie, de zomer -en de herfstvakantie. De PVDA wil de ‘Pagadders’ uitbreiden en versterken.
Zo moet er de hele zomer een speelpleinwerking zijn in Ronse. Tijdens de zomer van 2024 begon de werking pas op 2 juli en stopte reeds op 9 augustus en was er de week van 22 tot 26 juli geen werking. De Speelpleinwerking in Ronse moet beschikbaar zijn tijdens de zomervakantie op elke werkdag, dus 2 maanden lang in plaats van 4 weken nu.
Op die manier kunnen we meer kinderen een leuke en educatieve tijd bezorgen terwijl ouders kunnen gaan werken zonder opvangzorgen.
Vroeger was er gratis busvervoer voorzien naar de Speelpleinwerking en men kon er een warme maaltijd krijgen. Die service willen wij opnieuw in ere herstellen. De Pagadders kunnen mits reservatie gratis gebruik maken van alle accommodaties van ‘t Rosco, inclusief stedelijk zwembad.
De monitors van de ‘Pagadders’ krijgen vandaag een vrijwilligersvergoeding. De PVDA wil hen een echt loon uitbetalen, dat verdienen ze ook.
6. Open Groene Scholen
- Samenwerken met scholen om hun infrastructuur: sportzalen en speelplaatsen vaker open te stellen voor de Ronsenaars.
- Scholen helpen om hun speelplaatsen en omgeving te vergroenen.
Meer achtergrondinformatie
Onze scholen zijn vaak niet toegankelijk buiten de schooluren terwijl zij vaak wel over uitstekende sportinfrastructuur beschikken. Een sportzaal, een speelplaats, een grasveld, ...
De PVDA wil samenwerken met alle scholen, groot en klein, in onze stad om hun buitenruimtes en sportzalen ook open te stellen voor de inwoners van Ronse. We zoeken naar praktische oplossingen voor jeugdbewegingen, verenigingen en buurtbewoners in hun zoektocht naar geschikte sport- en speelruimtes.
Vandaag beschikken de meeste scholen nog over een klassieke 'grijze' speelplaats. Wij willen de scholen bijstaan in het vergroenen van hun speelplaatsen. We stellen hiervoor de stedelijke groendienst ter beschikking om de transformatie van grijs naar groen te helpen verwezenlijken.
7. Stadsboerderij
- We richten een stadsboerderij op in het centrum van Ronse.
Meer achtergrondinformatie
We onderzoeken of we een stadsboerderij met knuffeldieren zoals konijnen, geiten, pony’s, ezels, kippen, ... kunnen oprichten in het centrum van Ronse. De boerderij moet een ontmoetingsplaats worden alsook een therapeutische en welzijnsruimte voor kwetsbare groepen bevatten. Kinderen en jongeren met een handicap, verzorgers, schoolverlaters op zoek naar een project en ouderen moeten er terecht kunnen. Contact tussen mens, dier en natuur helpen namelijk het vertrouwen in anderen en in onszelf te herstellen en het stressniveau te verlagen.
Het moet ook gewoon een rustgevende plek in de stad worden, een bestemming voor een wandeling om even een uurtje te ontspannen. We koppelen hier ook volkstuintjes aan en betrekken de buurt erbij.