Sociale lokale economie
Ronse heeft een divers winkelaanbod, van grote supermarkten tot gespecialiseerde detailhandelaren. Van baanwinkels tot gezellige boetieks in het centrum. Onze lokale handelaren zijn een echte troef voor onze stad. We willen mee investeren in die lokale handel.
Wat wij willen
1. Stadsbelasting afschaffen
- We schaffen de stadsbelasting voor zelfstandigen en kleine ondernemingen af.
Meer achtergrondinformatie
Met de ‘Algemene Gemeentelijke Heffing’, beter gekend als de ‘Stadsbelasting’ heft Stad Ronse een taks van 190 per deurbel. Of je nu alleenstaande bent, of samenwoont, kinderen hebt of niet, werkt of gepensioneerd bent, het maakt geen verschil. Iedereen wordt dezelfde vlaktaks opgelegd. En zelfstandigen moeten zelfs twee keer betalen, goed voor niet minder dan 375 euro extra. Enkel de PVDA wil deze taks afschaffen. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van Unizo.
Met de PVDA pleiten wij voor een eerlijke taksshift. Dat deden we ook in het bestuur in Zelzate. We schaffen de stadsbelasting af. Om dat te compenseren besparen we op de politiek en haar prestigeprojecten: we schaffen een schepenpost af en annuleren de bouw van het nieuwe stadhuis. Tegelijk zorgen we voor nieuwe inkomsten. We vragen aan de grote bedrijven om terug een eerlijke bijdrage te doen met een belasting op grondoppervlakte. De rest vullen we aan met een eerlijke personenbelasting die rekening houdt met de financiële situatie van de mensen.
2. Leegstand aanpakken
- We trekken de leegstandstaks voor winkelpanden op naar €2.500 per jaar vanaf één jaar leegstand.
- Na vijf jaar leegstand wordt het winkelpand onteigend.
- De onteigende winkelruimte’s worden ter beschikking gesteld aan jonge en lokale kleine ondernemingen.
Meer achtergrondinformatie
In Ronse staat 17% van de winkelpanden leeg, dat is het hoogste cijfer in heel de provincie Oost-Vlaanderen. Hier moet dringend aan gewerkt worden.
De leegstand is de laatste jaren nog toegenomen ondanks de leegstandtaks. We trekken de leegstandtaks op naar €2500 per jaar, vanaf het eerste jaar leegstand. Na vijf jaar leegstand zal de stad het pand onteigenen om er sociale woningen of bruikbare winkelruimte of horecagelegenheid van te maken. Panden onteigenen kan perfect conform het Vlaamse Onteigeningsdecreet.
Als een wijk achteruit gaat, moet het lokaal ‘Stadsontwikkelingsbedrijf Ronse’ met een positief grond- en pandenbeleid een buurt aantrekkelijker maken. Het ‘Stadsontwikkelingsbedrijf Ronse’ kan mee de kar trekken voor een gezellig winkelcentrum.
3. Eerlijke aanbestedingen
- We geven lokale ondernemingen extra kansen bij openbare aanbestedingen.
Meer achtergrondinformatie
De wetgeving mbt overheidsopdrachten biedt gemeenten de mogelijkheid om lokale ondernemingen actief te betrekken in de procedures. De PVDA wil dan ook lokale ondernemers en zelfstandigen extra kansen geven bij overheidsopdrachten uitgeschreven door de stad Ronse. We passen de aanbestedingen aan naar de behoeften van kmo’s en zelfstandigen en werken administratieve drempels weg.
4. Projectleider Sociale Lokale Economie
- We stellen een projectleider ‘sociale lokale economie’ aan bij Stad Ronse om lokale handelaars te ondersteunen.
Meer achtergrondinformatie
De stad moet als regisseur initiatieven nemen. PVDA Ronse wil zo investeren in een projectleider ‘sociale lokale economie’. Dat is een ambtenaar die lokale evenementen moet uitwerken en uitvoeren in samenwerking met de bestaande verenigingen zoals de ‘Unie der Handelaren’. We helpen bij het aantrekken van subsidies van hogere overheden of beslissingen die een positieve impact hebben op de mobiliteit naar de gemeente.