Mondig Ronse
Een democratisch Ronse, het zou vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het niet. Er zijn heel veel mechanismen actief, er zijn tal van drempels ingebouwd om de bevolking het zwijgen op te leggen. De PVDA wil de bevolking actief betrekken bij het beleid.
Wat wij willen
1. Halfuurtje van het volk
- Elke gemeenteraad voorziet een halfuur voor inspraak van inwoners.
- De stadsdiensten ondersteunen inwoners bij de opvolging van hun vraag.
- Een reglement leidt alles in goede banen.
Meer achtergrondinformatie
We voeren een half uur voor het volk in. Dat bestaat reeds in Zelzate, waar het prima werkt. Elke gemeenteraad maken we een halfuur vrij om naar de inwoners te luisteren. Die kunnen dan in hun eigen woorden en eigen taal een vraag stellen aan het stadsbestuur. Ronsenaars kunnen zo ook een suggestie doen of een idee lanceren. Ze uiten zich publiekelijk en de stadsdiensten helpen hen nadien bij de opvolging van hun vraag, probleem of suggestie. Elke tussenkomst van een burger wordt ten laatste op de volgende gemeenteraad beantwoord. Hiervoor stellen we een reglement op.
2. Goede raad van de adviesraad
- Stad Ronse ondersteunt de verschillende adviesraden.
- We richten een adviesraad ‘dierenwelzijn’ op.
Meer achtergrondinformatie
Ronse telt verschillende adviesraden. Die samenwerking en hun inspraak willen we vergroten. We gaan actief op zoek naar een diverse samenstelling van de adviesraden. De PVDA wil ook een adviesraad ‘dierenwelzijn’ oprichten. Ook andere vormen van inspraak moeten we toejuichen.
3. Volksraadpleging
- We organiseren referenda voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
- De referenda hebben een stemrecht vanaf 16 jaar, ze kennen geen opkomstplicht.
- De uitslag van het referendum is bindend voor het stadsbestuur.
Meer achtergrondinformatie
Democratie moet direct en dynamisch zijn, de bevolking moet geconsulteerd worden in belangrijke beslissingen. Daarom stellen we voor om met bindende referenda te werken. Dat wil zeggen dat onze inwoners zich mogen uitspreken over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld: ‘Willen we een Zuiderring door Ronse?’ of ‘Moet de stadsbelasting afgeschaft worden?’.
Enkel door de bevolking te bevragen krijg je een draagvlak van de bevolking om ingrijpende beslissingen te nemen. Zowel op vraag van de burgers als bij meerderheid in de gemeenteraad moet een dwingend referendum worden gehouden over één of meerdere thema’s. Ronsenaars krijgen inspraak via referenda vanaf 16 jaar.
4. Burgerbudget
- We stellen een budget ter beschikking aan de wijken.
- De inwoners beslissen zelf hoe het budget het beste wordt besteed.
Meer achtergrondinformatie
Een burgerbudget is een budget waarover de burgers zelf kunnen beslissen. We voorzien een burgerbudget per wijk, waarbij bewoners maximaal inspraak krijgen in lokale beslissingen. Het budget kan zowel besteed worden aan een wijkfeest, de herinrichting van een straat, een kunstwerk in de openbare ruimte, het planten van bomen of de vraag tot extra vuilnisbakken. De stad moedigt hierbij ecologische keuzes aan en werkt de administratieve barrières weg en staat in voor de opvolging en eventueel uitvoering ervan.