Fiertel
Elke eerste zondag na Pinksteren wordt het schrijn met de relieken van de heilige Hermes, de patroonheilige van de stad Ronse, zo'n 32,6 km rond de grenzen van de stad gedragen. De traditie wil dat iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, zo beschermd wordt tegen geestesziekten. De Fiertelommegang is een historische gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Het is een sportieve en sociale traditie waar jaarlijks meer dan 5000 enthousiaste Ronsenaars en sympathisanten aan deelnemen. Een historische stoet door de centrumstraten sluit deze ommegang af en lokt heel wat bezoekers.
Wat wij willen
1. De Fiertel is ons erfgoed
- Onze Fiertelommegang werd in 2009 toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen.
- We spannen ons in om de Fiertel als UNESCO werelderfgoed te laten erkennen.
Meer achtergrondinformatie
Elke eerste zondag na Pinksteren, op Drievuldigheidszondag, wordt het schrijn met de relieken van Sint- Hermes, de patroonheilige van de stad Ronse, zo’n 32,6 km rond de grenzen van de stad gedragen. De traditie wil dat iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, zo beschermd wordt tegen geestesziekten.
De Fiertelommegang is een historische gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Het is een gezonde traditie waar jaarlijks meer dan 5000 enthousiaste Ronsenaars en sympathisanten aan deelnemen. Een historische processie door de centrumstraten sluit deze ommegang af.
2. Breng Fiertelmaandag terug
- We voeren de Fiertelmaandag terug in.
Meer achtergrondinformatie
De Stadsdienten krijgen opnieuw een dag verlof na hun inspanningen om de Fiertel te organiseren en onze stad netjes te houden. Die feestdag heet ‘Fiertelmaandag’.