Betaalbaar wonen voor iedereen
Wonen is een recht. Maar overal in het land staat dit recht onder druk. De prijzen van huizen en de huur blijft maar stijgen, jaar na jaar. Wonen wordt zo onbetaalbaar, ook in Ronse. Met de PVDA willen we het woonrecht van de mensen garanderen door de investeren in sociale woningen en huurders te beschermen.
Wat wij willen
1. Meer sociale woningen
- We investeren in meer sociale woningen
- Een lokale huurpremie voor iedereen die zes maanden of langer op de wachtlijst voor een sociale woning staat. Die premie maakt het mogelijk om een geschikte woning te vinden op de markt in afwachting van een sociale woning.
- Projectontwikkelaars verplichten een derde voor sociale woningbouw te voorzien bij elk bouwproject vanaf 5 woonunits.
- Uitbouw van een sociaal verhuurkantoor naar voorbeeld van de grootsteden. Op deze manier werken we aan meer betaalbaar wonen.
Meer achtergrondinformatie
Er is een groot gebrek aan sociale huurwoningen in de Hermesstad. De wachtlijst voor een sociale woning is in sneltempo gegroeid van 400 naar 700 gezinnen.
Ronse telt volgens de laatste cijfers (mei 2023) 707 sociale huurwoningen waarvan er 157 structureel leegstaan. Meer dan 1 op de 5 sociale woningen staat dus leeg, dat is een schande. Die structurele leegstand stijgt jaar na jaar.
Nochtans wordt er flink gebouwd in Ronse. Tussen 2016 en 2021 zijn er in Ronse 1047 appartementen bijgebouwd maar geen sociale woningen.
Op een wachtlijst kan je niet wonen, dus iedereen die een jaar of langer op een wachtlijst staat voor een sociale woning voorzien we van een huurpremie zodat die toch terecht kan op de woningmarkt.
Het is dan ook een ideologische kwestie voor dit stadsbestuur bestaande uit CD&V en N-VA; ze willen niet investeren in sociale woningbouw en laten alles over aan de markt. Maar die projectontwikkelaars bouwen liever appartementen voor investeerders met dikke portefeuilles dan voor gewone mensen, jonge gezinnen en alleenstaanden.
De Ronsenaars willen niet nog meer luxe appartementen in hun stad, maar betaalbare, kwalitatieve woningen.
2. Bescherming van alle huurders
- We voeren praktijktesten in om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken.
- Sterke controles op bewoonbaarheid van huurwoningen en appartementen. Met een wooninspecteur in samenwerking met sociaal werker.
- Uitbouw van een wooninfopunt waar huurders en eigenaars terecht kunnen met vragen over renovatie, huurpremies enz. en kunnen ze zich laten informeren over hun rechten.
Meer achtergrondinformatie
Een dak boven je hoofd, dat is een basisrecht. Toch worden mensen stelselmatig uitgesloten op basis van naam, achtergrond, huidskleur of beperking. Discriminatie op de woningmarkt is een feit. Daarom willen we werk maken van praktijktesten om discriminatie in de woningmarkt uit te bannen.
Wanneer de meest kwetsbaren in de samenleving worden uitgesloten van kwaliteitsvolle woningen, belanden ze in de klauwen van huisjesmelkers. Ze betalen maandelijks huur voor een kamertje of een pand met belangrijke gebreken. Wie tussen schimmel woont of het koud heeft tijdens de winter loopt ook grote gezondheidsrisico’s. Dat is onaanvaardbaar. Wij willen daarom inzetten op sterkere controles en op het informeren van huurders over hun rechten.
3. Energiezuinig wonen voor elke Ronsenaar
- We richten een publiek stedelijk energiebedrijf op dat instaat voor de verduurzaming en betaalbaarheid van energie in Ronse
- We garanderen een ‘renovatierecht’ in Ronse. Het stedelijk energiebedrijf schiet als derdebetaler renovatiekosten voor, op maat van de aanvrager. Mensen betalen de lening op termijn terug met het geld dat ze uitsparen op de energiefactuur.
Meer achtergrondinformatie
Gebouwen opwarmen en afkoelen zijn niet enkel een financiële kopzorg voor vele gezinnen. De uitstoot is ook significant.
De schoonste energie is dus de energie die je niet verbruikt. Veel initiatieven om isolatie aan te moedigen, missen hun doel. Zo schept de Vlaamse ‘renovatieplicht’ de mensen met enkel meer kopzorgen op. De Vlaamse Regering besloot iedereen te verplichten hun huizen te renoveren, bij straffe van geldboetes. Maar wat als je de renovatie niet kan betalen?
We halen onze inspiratie uit het buitenland. In de stad Wenen kunnen eigenaars aanspraak maken op renteloze leningen van de stad om hun woning energiezuinig te maken. Goed voor de bewoners, goed voor het woningbestand van de stad, goed voor het klimaat. Dat systeem werkt veel beter dan premies, omdat deze laatste enkel interessant zijn voor wie al het geld, de tijd en de knowhow heeft om aan renovatiewerken te beginnen. In Duitsland is het de overheid die advies geeft over welke renovaties nodig en haalbaar zijn en die het volledige bedrag aan de bouwfirma betaalt. De eigenaar moet achteraf gewoon het voorgeschoten bedrag terugbetalen met het geld dat zij of hij bespaart op de energierekening. Wie kiest voor extra energiezuinige renovaties of het plaatsen van een warmtepomp, krijgt zelfs korting op de afbetaling. Nadat de lening is afbetaald, geniet de eigenaar voorgoed van een lage energiefactuur.
Wij willen een Ronsisch energiebedrijf oprichten dat mee een renovatiegolf in Ronse ontketent. Zo garanderen we in Ronse een ‘renovatierecht’. Het stedelijk energiebedrijf schiet als derdebetaler renovatiekosten voor op maat van de aanvrager. Mensen betalen de lening op termijn terug met het geld dat ze uitsparen op de energiefactuur.